Wiosenny gulasz z cukinii – przepis krok po kroku

Magdalena
Fit
08.03.2018 17:25
Wiosenny gulasz z cukinii – przepis krok po kroku

U mnie spokojnie wystarcza to na dwa obiady dla 2 osób 😉 Wiosenny gulasz z cukinii – przepis krok po kroku Aby przygotować gulasz z cukinii, będziecie potrzebować: 3 średnie cukinie 2 marchewki 2 pietruszki 1 paprykę czerwoną 1 małą cebulę 3 – 4 ząbki czosnku 600 ml szklanki wody (3 szklanki) 4 łyżki oleju 4 łyżeczki masła (opcjonalnie, można też użyć oleju kokosowego) 2 płaskie łyżki mąki ryżowej przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, majeranek, kminek mielony (u mnie sól himalajska i pieprz ziołowy) Ostatnio stawiam na lekką kuchnię, dlatego zagustowałam w warzywnych zamiennikach tradycyjnych dań 😉 Taki gulasz idealnie nadaje się na obiad lub na kolację, ponieważ jest lekki, ale bardzo pożywny. Oczywiście przyprawy możecie dostosować do własnych preferencji smakowych 😉 Wiosenny gulasz z cukinii – wykonanie krok po kroku: 1. Cukinię, marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na jarzynowych oczkach tarki. 7. W międzyczasie na oleju z dodatkiem masła, podsmażamy cebulkę i czosnek, po czym dodajemy je do ugotowanych warzyw. 5. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cukinię, marchewkę, pietruszkę oraz paprykę i dusimy na wolnym, pod przykryciem, aż warzywa troszkę zmiękną. Polecam go zwłaszcza tym, którzy przed wiosną dbają o linię 😀 Z podanych przeze mnie proporcji przygotujecie ok. 4 porcji gulaszu. Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować przepis na kolorowy gulasz z cukinii. 9. Na koniec dodajemy mąkę ryżową, aby zagęścić nasz gulasz i przez chwilę gotujemy. Pogoda za oknami nie nastraja wiosennie, więc postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce i przywołać wiosnę – przynajmniej w kuchni. A jeśli macie ochotę na lekką, wiosenną przekąskę, polecam sałatkę z rzodkiewki 🙂

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://okiemblondynki.pl/zdrowy-tryb-zycia/przepisy/wiosenny-gulasz-z-cukinii-przepis/