Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka puszka pomidorów 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 cebuli marchewka 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek 1 łyżka kremowego serka typu Almette przyprawa do kuchni włoskiej (czosnek suszony, oregano, bazylia itd.) sól i pieprz makaron spaghetti z mąki durum świeża bazylia do podania tarty parmezan/ser żółty Przygotowanie: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju/oliwie. Makaron przygotowany w taki sposób zachowuje wiele cennych wartości odżywczych oraz posiada niższy indeks glikemiczny, co jest bardzo korzystne z dietetycznego punktu widzenia. Spaghetti ala bolognese z indykiem (wersja fit w 15 minut!) Ulubiony makaron w dietetycznej wersji? Wystarczy zamienić wieprzowinę na chude mięso (w moim przypadku indyk), zredukować ilość dodanego tłuszczu, a makaron ugotować ciut krócej, aby był al dente. W szklance lub miseczce wymieszać kremowy serek z 2 łyżkami gorącego sosu i dodać do zawartości patelni, dokładnie wymieszać. Dzięki kilku drobnym zmianom można zamienić dobrze wszystkim znany makaron z mięsnym sosem na całkiem lekkie i zdrowe danie. Myślę, że ten sos pasuje do każdego rodzaju makaronu, ba, nawet jako farsz do naleśników (kiedyś spróbowałam takiej wersji i bardzo mi posmakowała).