Butter chicken - maślany kurczak. Przepis na indyjskie curry.

Ewelina
Obiad
16.03.2023 13:59
Butter chicken - maślany kurczak. Przepis na indyjskie curry.
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

Składniki na 4 osoby:

Składniki na sos:

700 gram passaty pomidorowej

½ szklanki bulionu (ja uzyłam bulionetkę drobiową)

4 ząbki czosnki

5 cm imbiru 

1 cebula

1 papryczka chili

1 limetka

1 garść świeżej kolendry

orzechy nerkowca (garść) lub 1 łyżka masła orzechowego

śmietanka 30%

1 łyżka masła

cukier

sól

Składnik na kurczaka

500 gram kurczaka

2 łyżeczki jogurtu greckiego

1 łyżka garam masala ( jest to miks przypraw: kardamon, cynamon, kminek, kolendra, kozieradka, gałka muszkatołowa, imbir, pieprz)

sól 

pieprz

czosnek

imbir

2 woreczki ryżu

1 ziarno kardamonu

kilka ziaren anyżu

Przepis

Ryż gotujemy z dodatkiem przypraw przez około 12 minut. 

Kurczaka marynujemy w przyprawach z dodatkiem jogurtu greckiego. Odstawiamy do lodówki na kwadrans lub dłużej. 

Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę. Następnie wrzucamy pokrojoną

cebule

czosnek

imbir

papryczkę (jeśli lubimy ostre jedzenie to dodajemy całą papryczkę, jeśli wolimy łagodne potrawy to dajemy połowę). Chwilkę podsmażamy i dodajemy passatę pomidorową. Gotujemy przez około 10 minut, następnie dodajemy bulionetkę, orzechy lub masło orzechowe, bulionetkę, świeżą kolendrę (zostawiamy kilka listków do ozdoby) oraz wciskamy pół limetki. Całość mieszamy następnie dokładnie blendujemy, do uzyskania gładkiej masy. 

W międzyczasie podsmażamy kurczaka. 

Gotowego kurczaka dodajemy do sosu wraz z łyżką masła oraz słodką śmietaną. 

Całość mieszamy i doprawiamy do smaku wg uznania możemy dodać cukier lub sol. 

Wszystko zależy od naszych smaków. 

I gotowe

Podajemy z ryżem lub chlebkami typu pita czy nan 🙂

Zamiast kurczaka możemy użyć krewetek lub ciecierzycy.