- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Składniki na 4 osoby:
Składniki na sos:
700 gram passaty pomidorowej
½ szklanki bulionu (ja uzyłam bulionetkę drobiową)
4 ząbki czosnki
5 cm imbiru
1 cebula
1 papryczka chili
1 limetka
1 garść świeżej kolendry
orzechy nerkowca (garść) lub 1 łyżka masła orzechowego
śmietanka 30%
1 łyżka masła
cukier
sól
Składnik na kurczaka
500 gram kurczaka
2 łyżeczki jogurtu greckiego
1 łyżka garam masala ( jest to miks przypraw: kardamon, cynamon, kminek, kolendra, kozieradka, gałka muszkatołowa, imbir, pieprz)
sól
pieprz
czosnek
imbir
2 woreczki ryżu
1 ziarno kardamonu
kilka ziaren anyżu
Przepis
Ryż gotujemy z dodatkiem przypraw przez około 12 minut.
Kurczaka marynujemy w przyprawach z dodatkiem jogurtu greckiego. Odstawiamy do lodówki na kwadrans lub dłużej.
Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę. Następnie wrzucamy pokrojoną
cebule
czosnek
imbir
papryczkę (jeśli lubimy ostre jedzenie to dodajemy całą papryczkę, jeśli wolimy łagodne potrawy to dajemy połowę). Chwilkę podsmażamy i dodajemy passatę pomidorową. Gotujemy przez około 10 minut, następnie dodajemy bulionetkę, orzechy lub masło orzechowe, bulionetkę, świeżą kolendrę (zostawiamy kilka listków do ozdoby) oraz wciskamy pół limetki. Całość mieszamy następnie dokładnie blendujemy, do uzyskania gładkiej masy.
W międzyczasie podsmażamy kurczaka.
Gotowego kurczaka dodajemy do sosu wraz z łyżką masła oraz słodką śmietaną.
Całość mieszamy i doprawiamy do smaku wg uznania możemy dodać cukier lub sol.
Wszystko zależy od naszych smaków.
I gotowe
Podajemy z ryżem lub chlebkami typu pita czy nan 🙂
Zamiast kurczaka możemy użyć krewetek lub ciecierzycy.