English version Battered cauliflower (6 servings) Ingredients: 1 large head of cauliflower, broken into bite-size flowerets 200 g flour 200 ml of milk 2 eggs 100 ml of water 1 tablespoon of sugar 2 tablespoons of oil breadcrumbs for coating Preparation: In a large saucepan, boil salted water, add cauliflower and cook for about 10 minutes, drain and set aside. Składniki: 1 duża główka kalafiora, podzielonego na różyczki 200 g mąki 200 ml mleka 2 jajka 100 ml wody 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju bułka tarta do obtoczenia Przygotowanie: W większym rondelku zagotuj osoloną wodę, wrzuć kalafiora i obgotuj przez około 10 minut, po czym odcedź. Obtocz różyczki w cieście, następnie w bułce tartej i usmaż partiami w głębokim tłuszczu do zarumienienia. Bardzo łatwy w przygotowaniu i na pewno zrobię go jeszcze nie raz, nawet do zjedzenia samodzielnie, bo jest pyszny! Pyszny, mięciutki kalafior w chrupiącym cieście doskonale skomponował się z moim daniem głównym. W większej misce zmiksuj mleko, jajka, wodę, mąkę, cukier i olej aż do powstania jednolitego ciasta.