Gulasz Boeuf Stroganow

Iza
Obiad
06.03.2018 19:17
Gulasz Boeuf Stroganow

Ciekawe co powiedział by generał Aleksander Grigorjewicz Stroganow próbując mojego gulaszu… Jak zrobić gulasz Boeuf Stroganow? Składniki: - 600-700 g wołowiny (polędwicy, rostbefu lub ligawy) - 500 ml bulionu wołowego (ewentualnie warzywnego) - 2 cebula - 250 g pieczarek - 1 – 2 łyżki oleju rzepakowego - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 małe kiszone ogórki - 1 łyżka mąki - 1 łyżka masła - 2 – 3 łyżki śmietany 18% - pieprz - sól Dodatkowo: - natka pietruszki Cebule pokroić w piórka i zeszklić na łyżce oleju i przełożyć do garnka o grubym dnie. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na tłuszczu pozostałym po smażeniu cebuli. Tradycyjnie stogonowa – bo właśnie taka nazwa się u nas przyjęła, przygotowuje się z polędwicy wołowej. Jeśli wrzucicie zbyt dużo mięsa na patelnie puści ono sok i zacznie się dusić – w tym przypadku chcemy tego uniknąć. Taki gęsty sos wołowy podaję najczęściej z kaszą lub ziemniakami, choć pysznie smakuje także z chlebem. Jeśli jednak nie macie polędwicy pod ręką sprawdzi się w tej potrawie świetnie kawałek rosbefu czy ligawy. Podaję Wam przepis na gulasz, który smakuje mojej rodzinie i mam nadzieję, że stanie się inspiracją do przygotowania przez Was pysznego obiadu. Gęsty gulasz wołowy z dodatkiem pieczarek, pomidorów lub koncentratu pomidorowego i śmietany. Polędwicę wołową (rostbef lub ligawę) umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w cienkie paski. Gulasz podawać z ziemniakami lub ulubiona kaszą, posypane natka pietruszki. Jeśli użyjecie zamiast polędwicy wołowej inną część mięsa, gulasz należy gotować dłużej – nawet dwie godziny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/2018/03/gulasz-boeuf-stroganow.html