Pulpety z cieciorki i szpinaku z mujaddarą

Agnieszka
Obiad
22.07.2020 9:44
Pulpety z cieciorki i szpinaku z mujaddarą

Pulpeciki podaliśmy z bardzo pożywną potrawką z ryży i soczewicy, dania znanego w krajach arabskich pod nazwą mujaddara, na którą przepis pochodzi z bloga cookieandkate.com Składniki: Pulpety 400 g cieciorki 2 duże garści szpinaku 3 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki bułki tartej 1 duża łyżka musztardy francuskiej lub Dijon 1 mała cebula 1 małe ząbki czosnku lub 1 duży 1 łyżeczka oregano 3 łyżki oleju Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju wyłóż na niego cebulę i smaż mieszając przez 10-15 minut aż cebula zacznie się przypiekać i zrobi się chrupiąca – uważaj, żeby jej nie spalić. Sól Pieprz Panierka ½ szklanki drobno pokruszonych płatków kukurydzianych lub bułki tartej Mujadara 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki kuminu ½ szklanki ryżu jaśminowego lub basmati ½ szklanki soczewicy czerwonej 2 cebule 2 łyżki oleju Łatwe Liczba porcji: 4 Nie wiemy jak tobie, ale nam pulpety kojarzą się z nieśmiertelnym, obiadowym daniem mięsnym w sosie pomidorowym lub pieczarkowym, będącym stałym składnikiem menu z babcinego sztambucha. Można je podać z mujaddarą, czyli ryżem i soczewicą, ale też ze spaghetti z cukinii, albo, w formie przekąski, z sadzonym jajkiem. Dodaj do nich odsączoną i przepłukaną na sicie cieciorkę, 3 łyżki parmezanu, 3 łyżki tartej bułki, łyżkę musztardy, łyżkę oleju, łyżeczkę oregano. Sól Pieprz Czy wiesz, że wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego przepisu (i innych dań) możesz zamówić bezpośrednio z naszego bloga we frisco.pl – z dostawą do domu! Tu uwaga: pod wpływem temperatury pulpeciki robią się miękkie więc nie trzymaj ich zbyt długo na patelni. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Smaż mieszając około 7 minut, aż cebula zbrązowieje – uważaj, żeby jej nie przypalić. Dodaj szpinak i ponownie zmiksuj – masa nie musi być jednolicie gładka, mogą w niej być większe kawałki cieciorki. Krok 1 Wsyp do garnka dużą szczyptę kuminu, dodaj liść laurowy i 2 ząbki czosnku. Wstaw na kuchenkę doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, wsyp ryż i gotuj pod przykryciem 15 minut. Kiedy się zapieni, wrzuć na nie drobno posiekaną cebulę. Krok 2 Wsyp do misy panierkę z płatków. Zdrowe pulpety z cieciorki, bardzo smaczne i bardzo sycące. Następnie wsyp pół szklanki soczewicy, przykryj i gotuj jeszcze przez 5-7 minut, aż soczewica będzie miękka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/zdrowe-pulpety-z-cieciorki-i-szpinaku/