Chlebki Pita

Ewa

Przekąski

07.03.2018 7:40

Chlebki Pita

1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy Przykładowe dodatki: ok. 500 g piersi kurczaka przyprawa kebab-gyros 1 czerwona cebula 1-2 pomidory lub pomidorki koktajlowe 1 mini sałata rzymska Sos I: 3-4 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego Sok z połowy cytryny sól, pieprz 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku ALBO Sos II: 3-4 łyżki majonezu kieleckiego 1 mały korniszon 1-1,5 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego szczypta granulowanego czosnku szczypta mielonej papryki sól, cukier Bo farszu w nich najzwyczajniej w świecie nawet nie było widać i uznałam,że mija się to z celem;) Obie wersje wyszły jednak bardzo smaczne, a to jest najważniejsze, prawda? Miskę przykrywamy i odstawiamy w cieple do wyrośnięcia ciasta (na około 1-1,5 godziny). Udostępnij Zapisz Do pity podchodziłam kilka razy i choć za każdym razem wychodziły bardzo smaczne, w moim odczuciu zawsze zrobiłam coś nie tak. Moje pierwsze pity jakoś dziwacznie przekroiłam. mąki pszennej (typ 650 lub 00, aczkolwiek przy wykorzystaniu tej drugiej konsystencja jest nieco inna, bardziej zwarta i mięsista) 2 łyżeczki suchych drożdży około 1 i 1/4 szkl. Składniki na sos mieszamy ze sobą (wykonując sos II należy zetrzeć na małych oczkach tarki korniszona i dodać go do sosu). Odstawiamy na przygotowane kawałki papieru do pieczenia (podzielone na części nieco większe niż nasze chlebki). Pomidorki kroimy na plasterki lub ćwiartki, cebulę kroimy w piórka, sałatę drobno kroimy. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni 1-2 łyżki oleju i wrzucamy mięso. Kolejne podejście do pity, tym razem na mące do pizzy, również się i udało i nie udało. Oczywiście w smaku w niczym to nie przeszkadzało, a nawet miało swoje plusy, bo łatwo było takie bułeczki napełnić farszem. Posypujemy przyprawą do gyrosa, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Formujemy bułeczki i odstawiamy na około 20 minut.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/03/07/pita/