Na 4-5 tostów: 8-10 kromek chleba tostowego 4-5 jajek 1 duża garść rukoli 4-5 plasterków szynki parmeńskiej sól, pieprz 1 łyżka masła Sos: 3 łyżki majonezu (świetnie się tutaj spisuje majonez Kielecki) 1-1,5 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego 1 ogórek konserwowy szczypta granulowanego czosnku szczypta mielonej papryki sól, pieprz, cukier Majonez łączymy z musztardą oraz octem winnym. To podgrzane na patelni kromki chleba tostowego, posmarowane pysznym majonezowym sosem z dodatkiem konserwowego ogórka, z rukolą, szynką parmeńską oraz jajem sadzonym. Pierwsza propozycja to tosty z omletem, dosyć pracochłonne i wymagające dużego zaangażowania w przygotowanie, a druga – z jajkiem w koszulce, które nie każdemu, z tego co słyszałam, wychodzą. Jedno z drugim doskonale pasuje o czym zapewniałam Was przy okazji publikacji Śniadaniowych tostów na bogato (przepis tutaj-> KLIK) Do tego są bardzo uniwersalne – podacie je na śniadanie, na kolację… Moja dzisiejsza propozycja to również wykorzystanie tostów, jajek, rukoli oraz szynki parmeńskiej, ale dużo szybsza i prostsza niż poprzednie propozycje. Kaloryczne, ale od czasu do czasu warto przygotować 🙂 Takie tosty smakują wyśmienicie i potrafią nasycić na długi czas. Udostępnij Zapisz Gdyby ktoś zadał mi pytanie o mój ulubiony patent na śniadanie, pewnie powiedziałabym, że tosty i jajka.