Wuzetka

Łukasz
Ciasta
07.03.2018 8:08
Wuzetka

Bita śmietana: - 750 ml śmietany kremówki 36% - 100 g mascarpone - 2 łyżki cukru pudru - 2 łyżeczki glukozy* - 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej* Do nasączenia: - 150 ml wiśniówki - 150 ml wody** Polewa czekoladowa: - 100 g czekolady mlecznej - 100 g czekolady gorzkiej - 100 ml śmietany kremówki 36 % SKŁADNIKI Biszkopt kakaowy: - 12 jajek - 300 g cukru - 240 g mąki pszennej - 100 g kakao - 80 g masła - szczypta soli Następnie dodaj cukier puder wymieszany z glukozą oraz skrobią (jeśli używasz) i ubij na najwyższych obrotach na sztywny krem. Do piany z białek zacznij powoli wsypywać mąkę i wlewać masło, mieszając masę delikatnie za pomocą łyżki, aż do połączenia się składników. - Następnie wuzetkę pokrój na kawałki, ozdób bitą śmietaną (za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego) i czereśniami w syropie. Jednak już sam ser mascarpone nadaje śmietanie sztywnej konsystencji, więc jeśli nie zamierzasz przechowywać ciasta długo, to można z niego zrezygnować. - Gotową polewę wylej na wierzch ciasta, wyrównaj szpatułką i wstaw do lodówki na kilka godzin. Odstaw na 2-3 minuty i energicznie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści. - Oba blaty nasącz wiśniówką wymieszaną z wodą i przełóż bitą śmietaną (3 łyżki zostaw do dekoracji). (Możesz również upiec oba blaty osobno, dzieląc podane składniki na 2 porcje). Biszkopt kakaowy - Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2018/03/Wuzetka.html