składniki: 800 g udźca z indyka bez kości i skóry 200 g piersi z kurczaka 2 łyżki czubrycy czerwonej 10 g soli* Mięso z udźca indyka zmielić na małych oczkach. Po tym czasie z szynkowaru wydobyć wyrób, można wystawić z lodówki i zostawić na trochę w ciepłym miejscu albo polać szynkowar ciepłą wodą. Moja czubryca zawiera w swym składzie też sól dlatego samej soli dałam tylko 10 g. Jeśli Wasza czubryca nie zawiera soli należy zwiększyć ilość soli i dać jej 18 g. Potem szynkowar wystawić z gorącej wody i wystudzić, można wstawić do zimnej wody. Szynkowar umieśić w garnku, pod szynkowar włożyć ściereczkę. Zalać wodą - może być ciepła lub zimna, woda powinna siegać 2 cm ponad poziom mięsa. Wodę doprowadzić do temperatury 75-80 C i parzyć do momentu aż mięso w szynkowarze osiągnie 72 C.