składniki: 250 g miękkiego masła 4 jajka 200 g cukru 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli dowolny aromat ( można pominąć) Białka oddzielić od żółtek. Foremkę na babkę natłuścić i posypać bułką lub mąką, u mnie forma na babkę z kominkiem o średnicy 20 cm. Moim zdaniem ciasto nie jest suche tylko po prostu ma taką ziarnistą-piaskową konsystencje, która sprawia, że ciasto wydaje się suche. Na koniec dodać ubite białka i łyżką delikatnie wymieszać z ciastem. Masło przełożyć do miski i zmiksować z cukrem na puszystą masę. Polecam też: Babkę majonezową Pomarańczową babkę na białkach Babkę cytrynowo-jogurtową Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec do suchego patyczka ok 50-60 minut, funkcja góra-dół.