Łatwy Liczba porcji: dla 4 osób Składniki: Ciasto 2 szklanki tartych brokułów 2 szklanki tartych ziemniaków 1 szklanka tartego parmezanu 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Łyżeczka masła lub oleju do posmarowania foremki Nadzienie: 4 jajka Niepełna szklanka mleka Kilka plasterków chorizo lub innej suchej kiełbasy 1/2 szklanki tartej mozzarelli lub innego sera: koziego, bursztynu, dziugasa, cheddara 1/2 łyżeczki soli (jeśli używasz serów dojrzewających dodaj 1/4 łyżeczki soli) 1/2 łyżeczki pieprzu Szczypta gałki muszkatołowej Tarty parmezan do posypania nadzienia – 2-3 łyżki Przygotowanie: Krok 1 Jeśli spodobał Ci się ten przepis koniecznie musisz też upiec tartę na cieście z kalafiora. Jeśli dbasz o linię i starasz się nie jeść ciasta, choć masz na nie ochotę – ten przepis jest dla Ciebie Bardzo dobrze sprawdza się chorizo, ale tarta świetnie smakuje też np. z łososiem. Spód z brokułowego ciasta jest delikatny, a na brzegach lekko chrupiący. Ziemniaki zetrzyj w blenderze albo na tarce i dobrze odciśnij z wody. Wymieszaj brokuł z ziemniakami i z tartym parmezanem. Bezglutenowa, zdrowa i bardzo smaczna warzywna tarta z brokułowego ciasta. Podawaj ze świeżą sałatą skropioną dresingiem, np. z cytryny, miodu i oleju. ! Jedno z tych dań, które koniecznie chce się zrobić. Krok 3 Wyciągnij podpieczony spód z piekarnika. Posyp tartę parmezanem i wstaw do piekarnika na 25 minut.