śmietanki 30% 2 małe cebule 1-2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka mąki pszennej kilka łyżek mąki krupczatki 2-3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki sól, pieprz szczypta słodkiej papryki mielonej olej Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze porcje. Jeśli i Wy lubicie połączenie kurczaka z makaronem i sosem pieczarkowym oraz nie przeszkadza Wam dodatek białego wina, nie musicie chyba długo się zastanawiać czy takie danie zrobić, czy nie;) 2 pojedyncze piersi kurczaka 350-400 g pieczarek 1/2 szkl. Na talerzyk wsypujemy trochę mąki krupczatki i otaczamy w niej mięso z obu stron, lekko dociskamy dłonią. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieczarki (ja dodaję je stopniowo, dzięki temu nie puszczają aż tak dużo wody). Mięso wyjmujemy z patelni, odstawiamy na bok, trzymamy w cieple. Doprawiamy z obu stron solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka na rumiano. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą słodkiej papryki. Moc palnika zmniejszamy i podgrzewamy całość jeszcze kilka minut, dodając do sosu usmażone mięso.