Czerwone pesto z suszonych pomidorów

Pati
Makarony
03.01.2018 11:23
Czerwone pesto z suszonych pomidorów

Czerwone pesto z suszonych pomidorów Składniki: 8 suszonych pomidorów z zalewy 10 czarnych oliwek (można je zamienić na 2 suszone pomidory) około 10 listków bazylii łyżka płatków migdałowych łyżka pestek słonecznika mały ząbek czosnku łyżka tartego twardego sera (np. parmezanu, czy pecorino) 4 łyżki oleju z zalewy z pomidorów suszonych 3-4 łyżek oliwy z oliwek sól Pestki słonecznika i płatki migdałowe możemy podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą więcej aromatu, ale nie jest to niezbędne. Czerwone pesto z suszonych pomidorów można oczywiście wykorzystać klasycznie do makaronu (i jest naprawdę przepyszny!), ale cudownie sprawdza się również jako dodatek do mięsa, zwłaszcza kurczaka, czy pieczywa. Dodajemy olej z zalewy z pomidorów suszonych i zaczynamy miksować. Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, wierzch zalewamy oliwą z oliwek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce kilka dni. Takie pesto najlepiej smakuje z gorącym, świeżo ugotowanym al dente makaronem, posypane dużą ilością sera.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/posilki/makarony/czerwone-pesto-suszonych-pomidorow