Enjoy INGREDIENTS (4-6 servings): STEWED CABBAGE: - 1 kg red or white cabbage - 2 onions, red or white - 2 cloves of garlic - 4 medium apples - 2 tbsp apple cider vinegar - 4 bay leaves - 1 flat tsp ground cumin - 1 flat tsp hot paprika or ground chili - 1/4 tsp salt - large pinch of pepper - 3 C vegetable broth - oil, for frying - chopped green parsley or coriander, for serving BULGUR WHEAT: - 2 C bulgur grains - 4 C vegetable broth or water - pinch of salt PREPARATION: Chop all the vegetables and apples, grate the cabbage on a grater or finely slice it. Heat the oil in a large pot, add the onions and garlic and fry for 5 minutes, after that add the cabbage, apples, broth and all the spices. BULGUR WHEAT: SKŁADNIKI (4-6 porcji): DUSZONA KAPUSTA: - 1 kg kapusty czerwonej lub białej - 2 cebule, czerwone lub zwykłe - 2 ząbki czosnku - 4 średnie jabłka - 2 łyżki octu jabłkowego - 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu - 1 płaska łyżeczka ostrej papryki - 1/4 łyżeczki soli - duża szczypta pieprzu - 3 szklanki bulionu warzywnego - olej, do smażenia - posiekana zielona pietruszka lub kolendra, do podania BULGUR - 2 szklanki kaszy bulgur - 4 szklanki bulionu warzywnego lub wody - szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Kompleks witamin i minerałów znajdujących się w tym warzywie pozytywnie działa na naszą odporność i pozwala organizmowi bronić się przed atakami wirusów i bakterii, zwłaszcza w sezonie największej liczby zachorowań na przeziębienia i grypę. Kompleks witamin i minerałów znajdujących się w tym warzywie pozytywnie działa na naszą odporność i pozwala organizmowi bronić się przed atakami wirusów i bakterii, zwłaszcza w sezonie największej liczby zachorowań na przeziębienia i grypę. Dietetycy są zgodni, że produkty na bazie pszenicy durum są zdecydowanie zdrowsze niż te na bazie zwykłej pszenicy, gdyż posiadają więcej witamin, pierwiastków mineralnych i innych substancji, które korzystnie wpływają na organizm. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, a jej smak pogłębia się z czasem, dlatego warto przygotować od razu większą ilość i zajadać przez kilka dni, zwłaszcza, że to bardzo wartościowe danie. Przede wszystkim charakteryzuje ją największa zawartość błonnika, którego posiada ponad dwa razy więcej - bo 4,5 g/100 g po ugotowaniu, niż wspomniane kasze (niecałe 2 g w 100 g po ugotowaniu). (źródło: tutaj) Kapusta to Warzywo pochodzące z rejonu Morza Śródziemnego, bardzo popularne w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie już wtedy uważano je za lek na choroby wątroby, płuc i stawów. STEWED RED CABBAGE WITH APPLES, CUMIN AND BULGUR WHEAT Proste, tanie, zimowe danie z kapusty, które przygotowałam z produktami, od zaprzyjaźnionej firmy Bakra. Kapusta to Warzywo pochodzące z rejonu Morza Śródziemnego, bardzo popularne w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie już wtedy uważano je za lek na choroby wątroby, płuc i stawów. Jest także najmniej kaloryczna - 100 g ugotowanej kaszy bulgur dostarcza 83 kcal, podczas gdy kasza manna 88 kcal, a kuskus 112 kcal. To aż 4 razy więcej niż kasza kuskus, która w 100 g posiada tylko 8 mg tego cennego pierwiastka (dane: USDA National Nutrient data base). Kasza bulgur wyróżnia się swoimi właściwościami i wartościami odżywczymi na tle innych kasz pszenicznych, czyli kaszy kuskus i kaszy manny. Kapusta należy do bardzo mało kalorycznych warzyw – w 100 g jest tylko 29 kcal. Kapusta należy do bardzo mało kalorycznych warzyw – w 100 g jest tylko 29 kcal. Nic dziwnego - kasza bulgur jest bogata w substancje, które wspomagają pracę serca, koją nerwy oraz obniżają poziom cukru we krwi. Red cabbage stewed with apples, cumin, bay leaves and hot paprika, served with bulgur wheat. Red cabbage stewed with apples, cumin, bay leaves and hot paprika, served with bulgur wheat. Kasza bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy. W dużym garnku grzejemy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek, po ok. 5 minutach dodajemy kapustę, bulion, jabłka i wszystkie przyprawy. Czerwona kapusta duszona do miękkości z jabłkami, kuminem, liśćmi laurowymi i ostrą papryką, podana z kaszą bulgur. Gotujemy ok. 15 minut, zakrywamy i odstawiamy do napęcznienia na ok. 5 minut. Gotujemy ok. 15 minut, zakrywamy i odstawiamy do napęcznienia na ok. 5 minut. W zewnętrznych liściach znajduje się też duża dawka żelaza i kwasu foliowego. W zewnętrznych liściach znajduje się też duża dawka żelaza i kwasu foliowego. Zawiera bardzo dużo witaminy C (porównywalnie do cytryny) oraz witamin z grupy B. Zawiera bardzo dużo witaminy C (porównywalnie do cytryny) oraz witamin z grupy B. Kapusta jest słodkawa od jabłek, lekko pikantna od ostrej papryki, cytrusowa od laurowego liścia i bardzo aromatyczna.