Chuński makaron długowieczności na Rok Psa

Agnieszka
Makarony
28.02.2018 7:13
Chuński makaron długowieczności na Rok Psa

Kilka suszonych papryczek zmiażdżonych lub mała papryczka chilli 4 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki siekanego szczypiorku lub kolendry/pietruszki Marynata: 2 łyżki drobno pokrojonego imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego albo 1 łyżka octu ryżowego (lub) winnego i łyżeczka miodu 1 łyżeczka mąki (najlepiej ziemniaczanej) 1/2 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Krok 1 Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misie. Przepis podpatrzyliśmy na cooking.nytimes.com Składniki: Makaron chiński lub tagliarini (trudne do kupienia), albo linguini 400 g Podwójna pierś z kurczaka lub dwie małe polędwiczki wieprzowe 400 g grzybów shitake, albo boczniaków pokrojonych w paski Mała kapusta pekińska drobno pokrojona (3 szklanki) Rozgrzej mocno wok lub w rondel, wlej 2 łyżki oleju sezamowego, wrzuć mięso, papryczkę chili i smaż mieszając intensywnie przez 1-2 minuty, aż mięso się usmaży. W naszym domu był obchodzony specjalnie uroczyście ze względu na Luleczka – czyli my zjedliśmy chiński makaron długowieczności – longevity noodles, a Lulek kawał wołowiny (i nikt nie zjadł Luleczka). Chiński makaron długowieczności z boczniakami Z początkiem lutego zaczął się chiński Rok Psa. Rozgrzej ponownie wok, wlej 2 łyżki oleju sezamowego, wrzuć makaron i podgrzewaj mieszając intensywnie. Makaron długowieczności jest tradycyjną potrawą jedzoną w w Chinach w Nowy Rok. Danie robi się z makaronu ryżowego albo pszennego, z grzybami shitake i mięsem. My użyliśmy makaronu linguini, a shitake zastąpiliśmy boczniakami (jakie to będzie miało konsekwencje dla naszego życia – to okaże się wkrótce ;-)). Wystarczy kilka minut, aby przygotować chiński makaron długowieczności – niesamowicie aromatyczne, tradycyjne chińskie danie noworoczne. Krok 2 Ugotuj makron zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu, odcedź i przepłucz zimną wodą. W sklepie były co prawda shitake, ale postanowiliśmy wypróbować naszych boczniaków. Naszym zdaniem w niczym nie ustępują shitake, a są o połowę tańsze.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/sroda-chinski-makaron-dlugowiecznosci-na-rok-psa/