Chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem Składniki: 600 g mąki pszennej chlebowej 400 g mąki żytniej pełnoziarnistej 5 łyżek kminku 2 szklanki bardzo ciepłej wody 1 szklanka gazowanej wody 2 łyżeczki soli 3-4 łyżki aktywnego zakwasu tłuszcz do wysmarowania foremek otręby do obsypania foremek Wykonanie: Do sporej miski wsypujemy suche składniki. Wstawiamy je do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy przez 60 minut, po czym zostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Zapraszam Was na pyszny chleb pszenno-żytni na zakwasie z kminkiem. Na blogu znajdziecie mnóstwo innych przepisów na chleby na zakwasie: Z ciasta odkładamy 3-4 łyżki ciasta na następny chleb. Ostatnio szczególnie upatrzyłam sobie ciężkie chleby razowe żytnie na zakwasie z dużą ilością ziaren i otrębów. Po tym czasie chleb wyjmujmy z foremki i studzimy na kratce. Rozpuszczony zakwas wlewamy do pozostałej wody, mieszamy i wlewamy do miski z mąką, następnie dolewamy wodę gazowaną. Do słoika z zakwasem wlewamy nieco wody, bardzo dokładnie mieszamy. Na koniec do ciasta dodajemy 3 łyżki kminku i mieszamy.