WTOREK: SAŁATKA Z KOMOSY Z BROKUŁEM, MIGDAŁAMI I PISTACJAMI

Agnieszka
Sałatki
29.01.2019 7:52
WTOREK: SAŁATKA Z KOMOSY Z BROKUŁEM, MIGDAŁAMI I PISTACJAMI

Kaszę trzeba ugotować w osolonej wodzie, przy czym nie trzeba przejmować się proporcjami woda vs. kasza, odcedzić na gęstym sicie i z powrotem przesypać do garnka w którym się gotowała. Jest lekkostrawna, wspiera przyswajanie wapnia, stymuluje hormon wzrostu, jest bogata w witaminy i jest źródłem metioniny, aminokwasu kluczowego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, wzmacnia włosy i paznokcie, poprawia wygląd skóry. Hiszpański watażka i odkrywca Francesco Pizzaro, który podbił Amerykę Południową w 1523 r. tak był zapamiętały w niszczeniu wszystkiego co związane z kulturą inkaską, że zdewastował niemal dokumentnie uprawy komosy. W przepisie znajdziecie ciekawy patent na gotowanie komosy, który sprawia, że jest ona sypka i lekko al dente, czyli taka jaka być powinna. Komosa zawiera duże ilości skrobi, jest źródłem wysokiej jakości białka roślinnego, zawiera komplet aminokwasów oraz, co jest rzadkością wśród roślin, pomaga w budowie chrząstek. Zaliczana jest do kategorii super food, bo jest pożywieniem niezwykle bogatym w potrzebne człowiekowi składniki. Dzisiaj proponujemy Wam sałatkę z białej komosy o niesamowitym smaku, choć wcale nie ma w niej wielu przypraw, ani dresingu. Sałatka z komosy z orzechami jest tak prosta, jak zdrowa. Później komosa musiała czekać wieki na swój renesans i powrót do kuchni, bo aż do lat 70. minionego wieku, kiedy naukowcy na powrót odkryli jej zdrowotne i żywieniowe właściwości. Na szczęście wysoko w górach przetrwały poletka keen-wah – quinoa, czyli komosy. Duża w tym zasługa orzechów, przyjemnie chrupiących pośród lekko twardawych kuleczek komosy. Łatwe Liczba porcji: 2 Sałatka z komosy i orzechów Komosa uchodzi za matkę wszystkich kasz.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/wtorek-salatka-z-komosy-z-brokulem-migdalami-i-pistacjami/