Przepis
SKŁADNIKI:
(inspiracja: Veggie Belly)
1/2 brokuła
1 mały kalafior
1 duży pomidor
1 cebulka czerwona
6 małych pieczarek
ciasto:
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 łyżki mąki z ciecierzycy
1 łyżeczka łagodnej żółtej pasty curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka pasty czosnkowej
1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie)
sól (opcjonalnie)
sok z 1/4 limonki
oraz:
patyki do szaszłyków
oliwa w sprayu
cząstki limonki
PRZYGOTOWANIE:
Patyki do szaszłyków umieścić w naczyniu z wodą na 30 minut.
Brokuła i kalafiora podzielić na różyczki. W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić brokuła i kalafiora, gotować 2 minuty, przelać na durszlaku zimną wodą. Pieczarki opłukać, większe przekroić na pół. Pomidora pokroić w ósemki i usunąć pestki, cebulę pokroić w ćwiartki.
W dużej misce wymieszać dokładnie jogurt z mąką, przyprawami i sokiem z cytryny.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni.
Wszystkie warzywa umieścić w misce i dokładnie wymieszać by pokryły się masą jogurtową. Ja nie dodałam soli, ponieważ pasta czosnkowa okazała się bardzo słona. Nabijać na szpikulce na przemian, np. brokuł, pomidor, kalafior, cebula, kalafior, pomidor, pieczarka, do momentu wykończenia wszystkich warzyw. U mnie powstało 6 szaszłyków. Umieścić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spryskanej oliwą. Piec 30 minut, obracając szaszłyki 1-2 razy w trakcie. W połowie pieczenia włączyć opcję broil (grillowanie z góry). Zapiec do pojawienia się czarnych miejsc na szaszłykach. Można upiec na grillu (tradycyjnym lub elektrycznym). Zamiast pomidora (lub dodatkowo) można wykorzystać np kawałki kolorowej papryki. Do podania proponuję kaszę kuskus zalaną lekkim bulionem.
Źródło:
http://paletasmaku.blogspot.com/2012/01/grillowane-szaszyki-z-brokua-i.html