Figowe- love, czyli sernik z białą czekoladą i figami

Krzysztof
Ciasta
19.10.2014 17:46
Figowe- love, czyli sernik z białą czekoladą i figami

Przepis

Składniki na półkruche ciasto

200 g zimnego masła

2 żółtka

3 łyżki drobnego cukru

szczypta soli

200 g mąki krupczatki

200 g mąki pszennej (typ 450)

1 łyżka śmietany 18%

Przygotowanie

Masło kroimy nożem na małe kawałki, wrzucamy do miski, dodajemy cukier, przesiewamy mąkę do tej samej miski i "dziabiemy" dalej masło z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy je najlepiej drewnianą łyżką, a później dosłownie chwilę wyrabiamy dłonią - im krócej będziemy wyrabiać ciasto, tym będzie bardziej kruche. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy w folię i do lodówki.

Składniki na masę sernikową

ok. 1,1 kg twarogu tłustego

1 opakowanie serka puszystego waniliowego Capresi (opcjonalnie)

100-120 g białej czekolady

ok. 100 ml śmietanki 30%

5 jaj (u nas 4 całe +1 białko)

3/4 szklanki cukru

2-3 łyżki cukru waniliowego

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

dodatkowo

2 figi

Przygotowanie

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy dość cienko i rozkładamy na tortownicy tak, aby zakryć też jej boki. Nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut, aż się podpiecze i lekko zarumieni.

Twaróg (z dodatkiem serka lub bez) mielimy dodając powoli śmietankę do uzyskania prawie gładkiej masy. Dodajemy cukry, skrobię i miksujemy. Następnie wbijamy po jednym jajku i po każdym dokładnie miksujemy masę. Na koniec rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę (na większym garnuszku wypełnionym wodą do mniej więcej 1/4 wysokości umieszczamy mniejszy z czekoladą tak, aby dno mniejszego nie dotykało do powierzchni wody). Lekko studzimy i powoli ciągle miksując (gdy poprosicie kogoś o pomoc będzie łatwiej) wlewamy czekoladę do masy serowej. Figi kroimy w cienkie plastry.

Temperaturę zmniejszamy do 180 stopni. Na podpieczony spód wylewamy połowę masy serowej, następnie układamy plastry fig, zalewamy resztą masy i na wierzchu również układamy figi. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, i w tej temperaturze pieczemy ok. 20-30 min (bez termoobiegu, z termoobiegiem wystarczy ok. 15 minut). Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy ok. 70- 80 minut, aż wierzch będzie mocno ścięty. Po upieczeniu studzimy chwilę w uchylonym piekarniku, najlepiej włożyć go na noc do lodówki - na następny dzień jest (serio!) idealny. Polecamy każdy kawałek polać golden syrupem, lub po prostu miodem - smakuje i wygląda jeszcze fajniej. Smacznego (: