SERNIK KRÓLEWSKI

Krzysztof
Przepisy
03.07.2014 13:28
SERNIK KRÓLEWSKI

Przepis

Sernik królewski

należy do jednego z najlepszych serników.

Bardzo go lubię.

Jedząc go można się przenieść w czasy dzieciństwa i świąt.

Jest wilgotny, pulchny a połączenie sera i kruchego kakaowego ciasta jest przepyszne.

Myślę,że warto go jeść nie tylko od święta.

Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu.

Ja nie dodałam żadnych bakalii, ale jak najbardziej możecie dodać np.

rodzynki, morele,skórkę pomarańczową czy orzechy.

Składniki na kruche ciasto:

500 g mąki pszennej

1 jajko

3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%

1 łyżka smalcu

200 g masła

1,5 szklanki cukru pudru

3 łyżki gorzkiego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

1 kg. twarogu śmietankowego (musi być zmielony 3 krotnie) ja użyłam firmy President

5 szt. jajek

250 g masła

1,5 szklanki cukru pudru ( 300 g ) lub drobnego cukru do wypieków

opakowanie cukru wanilinowego

pół opakowania 20 g budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru

bakalie wedle uznania ( ja nie dodałam )

Zacznijmy od ciasta.

Do mąki dodałam pokrojone kawałki masła i smalec.

Wsypałam cukier,

kakao i proszek do pieczenia.

Wbiłam jajko i dodałam śmietanę.

Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą.

Teraz wystarczy je zagnieść.

Podzieliłam ciasto na dwie części.

Zawinęłam w folię i włożyłam je na 3 godziny do zamrażarki.

Teraz masa serowa.

Do misy miksera włożyłam miękkie masło, wsypałam cukier puder i cukier wanilinowy.

Sernik z tą ilością cukru jest nie za słodki.

Jeśli wolicie słodszy, to możecie dosypać jeszcze z pół szklanki.

Cały czas miksując, dodawałam po jednym żółtku.

Następnie stopniowo dodawałam twaróg.

Po nim wsypałam połowę opakowania budyniu.

Dokładnie wszystko zmiksowałam.

Białka ubiłam na sztywną pianę.

Dodawałam stopniowo

i delikatnie wymieszałam.

Blachę o wymiarach 23/34 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.

Z zamrażalnika wyjęłam jedną połówkę ciasta.

Starłam ją na tarce o grubych oczkach.

Na wiórki wylałam masę serową.

Na jej wierzch ponownie starłam drugą część kruchego ciasta.

Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika.

Piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni.

Studziłam przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną