Sernik królewski

Magdalena
Ciasta
10.10.2018 15:04
Sernik królewski

Składniki

Ciasto kakaowe

400 g mąki tortowej

200 g zimnego masła

1 szklanka cukru pudru

1 jajko

2 łyżki kakao

2 łyżki gęstej śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier wanilinowy

Masa serowa:

1 kg sera wiaderkowego

6 jaj

1,5 szklanki cukru

70 g masła

2 serki homogenizowane waniliowe

1 cukier wanilinowy

1 budyń waniliowy  

Przepis

Zdjęcie Sernik królewski #1

Na stolnicę przesiać mąkę

Zdjęcie Sernik królewski #2

Dodać cukier puder, cukier wanilinowy,kakao i jajko.

Zdjęcie Sernik królewski #3

Następnie dodać śmietankę i pokrojone masło.

Zdjęcie Sernik królewski #4

Posiekać wszystko razem nożem.

Zdjęcie Sernik królewski #5

Zagnieść ciasto

Zdjęcie Sernik królewski #6

Podzielić na dwie równe części i włożyć do zamrażarki na godzinę.

Zdjęcie Sernik królewski #7

Do miski wrzucić pokrojone masło,cukier puder i cukier wanilinowy.

Zdjęcie Sernik królewski #8

Miksować mikserem

Zdjęcie Sernik królewski #9

w międzyczasie dodawać jajka.

Zdjęcie Sernik królewski #10

Następnie dodać ser twarogowy i miksować na mniejszych obrotach

Zdjęcie Sernik królewski #11

Następnie dodać serki homogenizowane.

Zdjęcie Sernik królewski #12

Wyjąć połowę ciasta z zamrażarki i ułożyć równomiernie w blasze

Zdjęcie Sernik królewski #13

Zdjęcie Sernik królewski #14

Na wyłożone ciasto wylać masę serową i wyrównać.

Zdjęcie Sernik królewski #15

Na tarce o dużych oczkach zetrzeć na masę serową równomiernie drugą połówkę ciasta z zamrażarki.

Zdjęcie Sernik królewski #16

Piec ok.60 minut w 170 st.

Zdjęcie Sernik królewski #17

Smacznego.