Składniki (na 2 porcje): 2/3 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka kokosowego syrop klonowy lub z agawy do smaku ulubione owoce płatki migdałowe Kaszę opłukać i przelać wrzątkiem, wsypać do mleka, gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. Śniadanie na wtorek - jaglanka gotowana na mleku kokosowym i podana z owocami. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dlatego polecana jest osobom na diecie bezglutenowej i chorym na celiakię. Poza tradycyjnie ugotowaną jaglanką można przygotować z niej m.in. budyń lub zapiekankę, placki, a nawet krem do tortów, a w wersji wytrawnej wykorzystać do sałatki, gołąbków czy innych dań. Moja jaglanka ugotowana została na mleku kokosowym, dzięki temu ma delikatny kokosowy posmak. Kasza jaglana to prawdziwa skarbnica zdrowia i jedna z najstarszych kasz na świecie. Moja rada: ugotujcie nieco większa porcję jaglanki i zróbcie jaglany budyń na podwieczorek albo do zabrania jutro do pracy.