500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 3/4 szklanki otrąb pszennych 1 szklanka wody z kiszonych ogórków 3/4 szklanki letniej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki siemienia lnianego Wodę z kiszonych ogórków przygotować wcześniej aby była w temperaturze pokojowej. Potem foremkę wstawic do pieakrnika nagrzanego na 200 C i piec 10 minut, potem temperature zmniejszyć na 180 C i piec kolejne 40-50 minut, funkcja góra-dół. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 30-40 minut. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, odstawić aby zaczęły się pienić. Ciasto ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż keksówka będzie pełna.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2018/02/chleb-drozdzowy-na-wodzie-z-kiszonych.html