Składniki - 800 g mięsa mielonego (wieprzowego) - 2 średnie cebule - 3 ząbki czosnku - 2 duże marchewki - 2 kartoniki przecieru pomidorowego (po 500 ml) - oliwa z oliwek - bazylia (starta i świeża) - sól - pieprz - ostra papryka - 400 ml bulionu - 5 ziaren ziela angielskiego - 2 liście laurowe - parmezan do posypania makaronu - 2 opakowania makaronu penne rigate Przygotowanie Warzywa obieramy. Na koniec dodajemy przeciery pomidorowe, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz łyżkę startej bazylii i gotujemy ok. 15-20 minut do momentu, aż sos się zagęści. Na koniec dodajemy przeciery pomidorowe, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz łyżkę startej bazylii i gotujemy ok. 15-20 minut do momentu, aż sos się zagęści. Gdy warzywa zmiękną na patelnię wkładamy mięso mielone i znów dodajemy przyprawy (sól, pieprz) oraz liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką, potem wrzucamy wcześniej obsmażony ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę). Na patelni rozgrzewamy oliwę, dzielimy ząbek czosnku na pół , obsmażamy i wyjmujemy.