Z gotowego nadzienia odkładamy 2 łyżki, a pozostałą część dzielimy na 2 równe części. Na wierzchu każdego zawijańca rozsmarowujemy odłożone nadzienie orzechowe ( 1 łyżka nadzienia na jednego zawijańca). Gdy nie mamy mąki gryczanej możemy ją zastąpić mąką orkiszową lub po prostu pszenną, czyli dodać 3-3,5 szklanki mąki pszennej. Gotową masę wyjmujemy z miski na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy do uzyskania sprężystego ciasta. Do drugiej miski dodajemy miękkie masło i ucieramy mikserem razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Orzechy włoskie siekamy nożem na drobne kawałki - nie na miałko! Nie przerywając miksowania dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przy wykonywaniu ciasta wszystkie składniki muszą mieć tę samą temperaturę tj. temperaturę pokojową, aby masa się nie zważyła. Ciasto: W misce mieszamy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia.