Talerzyk Porcelana Bogucice kolekcja Fonia Składniki: - Kruche ciasto: - 1 szkl mąki pszennej T500 - 1 szkl mąki krupczatki - 220 g zimnego masła - 2 żółtka - 80 g cukru - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - Masa serowa: - 1 kg twarogu z wiaderka - 12 białek - 300 g cukru - 150 g masła - 6 łyżek kremówki 35% - 1 budyń waniliowy (40g) - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 2 łyżki mleka w proszku - 100 g rodzynek - 1 płaska łyżka mąki pszennej - cukier puder do oprószenia Kruche ciasto: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Do twarogu dodać kremówkę, resztę cukru, cukier waniliowy, wsypać mleko w proszku, budyń i całość wymieszać na jednolitą masę. Na wierzchu zetrzeć na dużych oczkach drugą część ciasta. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik ale sernik pozostawić jeszcze na 2-3 godziny w piekarniku. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 1 godzinę. Blachę o wymiarach 24*33 cm wyłożyć po bokach i na dnie papierem do pieczenia. Podpiec w 180 stopniach około 20 minut na złoto. Jedną część ciasta wyłożyć na dno blaszki, nakłuć widelcem.