Kostka Cappuccino

Ewelina

Ciasta

03.04.2017 12:38

Kostka Cappuccino

Składniki: - Biszkopt kakaowy: - 5 jajek - 5 łyżek cukru - 3 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - Krem cappuccino: - 250 g masła - 500 ml mleka - 3 łyżki mąki pszennej - 5 żółtek - 0,5 szkl cukru - 1/4 szkl gorącej wody - 5 łyżek cappuccino śmietankowego - 1/4 szkl ciepłej wody - 3 łyżki żelatyny - Do nasączenia biszkoptu: - 0,5 szkl gorącej wody - 1 łyżeczka kawy o smaku cappuccino - Bita śmietana: - 500 ml kremówki 30% - 3 łyżki cukru pudru - 1/4 szkl ciepłej wody - 3 łyżeczki żelatyny Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Zdjąć z ognia i do gorącego budyniu wlać rozmieszane w 1/4 szkl wody cappuccino oraz rozmieszaną w 1/4 szkl ciepłej wody żelatynę. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder oraz wlewać wolnym strumieniem namoczoną i rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę. Zdjąć z ognia wlać żółtka zmiksowane z cukrem, wymieszać i mieszając ponownie zagotować. Dokładnie wymieszać przykryć z wierzchu folią spożywczą by nie zrobił się kożuch i odłożyć w chłodne miejsce do przestudzenia. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ala-piecze.blogspot.com/2017/03/ciasto-z-kremem-cappuccino.html
Ala piecze i gotuje

Ala piecze i gotuje

Ewelina