Ciasteczka serduszka z galaretką

Krzysztof
Desery
13.02.2018 17:50
Ciasteczka serduszka z galaretką
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

300 gram mąki

60 gram cukru pudru

150 gram masła

1 jajko

szczypta soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

300 ml wody (wrzątek)

1 opakowanie galaretki truskawkowej

tabliczka białej czekolady

Przepis

W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier puder, zimne masło, jedno jajko, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolite ciasto i odstawiamy na pół godziny do lodówki.

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostudzenia. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego serduszka za pomocą foremek (dwa rozmiary foremek).

Ciasteczka wykładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie smarujemy nią pełne serduszka. Na tak przygotowane ciasteczko nakładamy serduszka ramki. Ciasteczka wypełniamy galaretką.

I gotowe.

Ciasteczka serduszka prezentują równie wspaniale jak smakują.