- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
300 gram mąki
60 gram cukru pudru
150 gram masła
1 jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 ml wody (wrzątek)
1 opakowanie galaretki truskawkowej
tabliczka białej czekolady
Przepis
W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier puder, zimne masło, jedno jajko, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolite ciasto i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostudzenia. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego serduszka za pomocą foremek (dwa rozmiary foremek).
Ciasteczka wykładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie smarujemy nią pełne serduszka. Na tak przygotowane ciasteczko nakładamy serduszka ramki. Ciasteczka wypełniamy galaretką.
I gotowe.
Ciasteczka serduszka prezentują równie wspaniale jak smakują.