Składniki: Na ciasto: 280 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki soli 110 g masła 175 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie 225 ml maślanki 1 łyżeczka czerwonego barwnika do żywności ja użyłam w proszku 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu 5% Na krem: 250 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru Sposób wykonania: W misce mieszamy ze sobą mąkę, kakao, sól i barwnik (jeżeli tak jak ja używacie barwnika w proszku). Wsypujemy mąkę partiami, następnie dolewamy maślankę (jeżeli używacie barwnika w żelu wymieszajcie go z maślanką przed dodaniem jej do masy). Ten przepis na bank stanie się jednym z Waszych ulubionych, tak było w moim przypadku. W małej miseczce szybko łączymy ze sobą sodę i ocet, następnie dolewamy je do naszego ciasta i ponownie mieszamy. W oddzielnej misce miksujemy masło z połową cukru, aż masa odrobinę się połączy i delikatnie zblednie. Możemy też upiec ciasto na raz i potem podzielić je na warstwy, wtedy jednak trzeba wydłużyć czas pieczenia. Tradycyjnie przekładany nadzieniem na bazie kremowego serka z pewnością zrobi wrażenie nie tylko na miłośnikach tortów. Nasze ciasta wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i pieczemy 25-30 minut lub do momentu, w którym wykałaczka włożona w środek wyjdzie sucha. Ciasta lekko studzimy w formach, następnie wyjmujemy je z blaszek by całkiem ostygły.