Gołąbki z piekarnika - PRZEPIS

Ewelina
30.04.2014 11:49
Gołąbki z piekarnika - PRZEPIS

Przepis

Gołąbki z piekarnika

Składniki

Duża ugotowana biała kapusta.

Farsz;

1,30-1,50 kg surowego mięsa mielonego

2 woreczki ugotowanego na sypko ryżu(nie za miękki)

2 cebule-pokrojone w kostkę przesmażone na szklisto

4 ząbki czosnku -przeciśniętego przez praskę

sól ,pieprz, magii do zup-według uznania

słodka papryka- do posypania gotowych gołąbków

Sposób przygotowania

1.

Z kapusty wycinamy głąb, by liście łatwiej odchodziły, następnie na małym ogniu ją gotujemy, kolejno wyjmując sparzone listki widelcem

2.

Składniki farszu wymieszać i doprawić (oprócz papryki)

3.

Do każdego listka dajemy około 2 łyżki farszu i zawijamy

4.

Przygotowujemy blaszkę z piekarnika,którą skrapiamy oliwą lub układamy na niej wiórki margaryny. Na to kładziemy niepotrzebne liście z ugotowanej kapusty Po czym układamy przygotowane gołąbki,posypując je słodką papryką ,dolewając szklankę wody do blaszki.

5.

Pieczemy około 75 minut w 180 stopniach,często podlewając gorącym wytworzonym sosem z pieczonych gołąbków

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną