Przepis
Gołąbki z piekarnika
Składniki
Duża ugotowana biała kapusta.
Farsz;
1,30-1,50 kg surowego mięsa mielonego
2 woreczki ugotowanego na sypko ryżu(nie za miękki)
2 cebule-pokrojone w kostkę przesmażone na szklisto
4 ząbki czosnku -przeciśniętego przez praskę
sól ,pieprz, magii do zup-według uznania
słodka papryka- do posypania gotowych gołąbków
Sposób przygotowania
1.
Z kapusty wycinamy głąb, by liście łatwiej odchodziły, następnie na małym ogniu ją gotujemy, kolejno wyjmując sparzone listki widelcem
2.
Składniki farszu wymieszać i doprawić (oprócz papryki)
3.
Do każdego listka dajemy około 2 łyżki farszu i zawijamy
4.
Przygotowujemy blaszkę z piekarnika,którą skrapiamy oliwą lub układamy na niej wiórki margaryny. Na to kładziemy niepotrzebne liście z ugotowanej kapusty Po czym układamy przygotowane gołąbki,posypując je słodką papryką ,dolewając szklankę wody do blaszki.
5.
Pieczemy około 75 minut w 180 stopniach,często podlewając gorącym wytworzonym sosem z pieczonych gołąbków