Przepis
Składniki ( na 5-6 rolad do pokrojenia):
500g mięsa mielonego wołowo -wieprzowego
5-6 liści kapusty pekińskiej
5-6 parówek
100g żółtego sera
jajko
cebula
1-2 ząbki czosnku
bułka (czerstwa)
bułka tarta
sól, pieprz
olej do smażenia
Liście kapusty wrzucamy na chwilę do wrzątku aby je sparzyć.
Bułkę moczymy w wodzie, po czym porządnie odciskamy ją.
Mięso przekładamy do garnka, dodajemy bułkę, drobno posiekaną cebulkę, czosnek przetarty przez praskę, jajko, sól i pieprz do smaku. Mięso porządnie wyrabiamy rękami.
Mięso dzielimy na 5-6 porcji.
Każdą porcję rozkładamy na folii aluminiowej i formujemy płaski placek.
Na każdym placku rozkładamy sparzony liść kapusty pekińskiej, na kapustę ścieramy trochę sera zółtego, a na ser kładziemy parówkę.
Mięso zwijamy tak żeby utworzyło roladkę.
Obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy z każdej stron na rumiano.
Po upieczeniu kroimy w grube plastry.