Roladki faszerowane parówką

Ewelina
30.04.2014 10:52
Roladki faszerowane parówką

Przepis

Składniki ( na 5-6 rolad do pokrojenia):

500g mięsa mielonego wołowo -wieprzowego

5-6 liści kapusty pekińskiej

5-6 parówek

100g żółtego sera

jajko

cebula

1-2 ząbki czosnku

bułka (czerstwa)

bułka tarta

sól, pieprz

olej do smażenia

Liście kapusty wrzucamy na chwilę do wrzątku aby je sparzyć.

Bułkę moczymy w wodzie, po czym porządnie odciskamy ją.

Mięso przekładamy do garnka, dodajemy bułkę, drobno posiekaną cebulkę, czosnek przetarty przez praskę, jajko, sól i pieprz do smaku. Mięso porządnie wyrabiamy rękami.

Mięso dzielimy na 5-6 porcji.

Każdą porcję rozkładamy na folii aluminiowej i formujemy płaski placek.

Na każdym placku rozkładamy sparzony liść kapusty pekińskiej, na kapustę ścieramy trochę sera zółtego, a na ser kładziemy parówkę.

Mięso zwijamy tak żeby utworzyło roladkę.

Obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy z każdej stron na rumiano.

Po upieczeniu kroimy w grube plastry.