Gołąbki bez zwijania - PRZEPIS

Ewelina
09.04.2014 15:16
Gołąbki bez zwijania - PRZEPIS

Przepis

Składniki gołąbki :

400g mięsa mielonego wieprzowego,

100g ryżu,

około 2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej,

1 cebula,

sól,

pieprz,

oliwa,

masło,

jajko.

Przygotowanie :

Ryż zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną masło. Do miski wrzuć mięso dodaj jajko, pokrojoną drobno białą kapustę, cebulę, ryż, sól, pieprz. Połącz składniki i uformuj w dłoni kotleciki. Smaż na gorącej patelni z oliwą. Możesz podczas pieczenia podlać gołąbki odrobiną wody , jeśli będą się rozpadać. Przełóż mięsko do naczynia żaroodpornego.

Składniki sos :

cebula,

1 puszka pomidorów w puszce krojonych,

sól,

pieprz,

tymianek,

2 szklanki bulionu,

2 łyżki śmietany,

olej.

Przygotowanie sosu :

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem. Dodaj pomidory i bulion. Posyp pieprzem i solą. Duś parę minut. Wlej śmietanę i posyp tymiankiem.

Wcześniej przygotowane gołąbki zalej sosem i włóż do piekarnika na 20 minut w temperaturze 190 stopni.