Przepis
Składniki gołąbki :
400g mięsa mielonego wieprzowego,
100g ryżu,
około 2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej,
1 cebula,
sól,
pieprz,
oliwa,
masło,
jajko.
Przygotowanie :
Ryż zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną masło. Do miski wrzuć mięso dodaj jajko, pokrojoną drobno białą kapustę, cebulę, ryż, sól, pieprz. Połącz składniki i uformuj w dłoni kotleciki. Smaż na gorącej patelni z oliwą. Możesz podczas pieczenia podlać gołąbki odrobiną wody , jeśli będą się rozpadać. Przełóż mięsko do naczynia żaroodpornego.
Składniki sos :
cebula,
1 puszka pomidorów w puszce krojonych,
sól,
pieprz,
tymianek,
2 szklanki bulionu,
2 łyżki śmietany,
olej.
Przygotowanie sosu :
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem. Dodaj pomidory i bulion. Posyp pieprzem i solą. Duś parę minut. Wlej śmietanę i posyp tymiankiem.
Wcześniej przygotowane gołąbki zalej sosem i włóż do piekarnika na 20 minut w temperaturze 190 stopni.