Kiedy wierzch się zetnie, posypać 1/3 sera, przykryć plackiem tortilli i smażyć przez 1 minutę, następnie ostrożnie przewrócić na drugą stronę, złożyć na pół i smażyć z obu stron po jednej minucie na każdą stronę. Składniki na 3 porcje: – 4 jajka – 80g jogurtu naturalnego typu greckiego – garść świeżego szpinaku – 60g ulubionego sera twardego (u mnie cheddar) – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie sól, pieprz, kurkuma i czubryca czerwona) Jeśli obawiacie się, że nie uda Wam się przewrócić całość na drugą stronę, możecie odwrócić omlet plackiem do dołu na deskę i z deski zsunąć na patelnię. Nieprzywierającą patelnię (26cm) mocno rozgrzać, zmniejszyć ogień małego, posmarować patelnię ulubionym tłuszczem (ja smarowałam masłem klarowanym), wylać 1/3 masy jajecznej na patelnię , wyrównać i smażyć pod pokrywką z dziurką. Ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju omlety, ale dziś postanowiłam trochę urozmaicić swoje śniadanie i zrobiłam omlet ze szpinakiem i serem w tortilli. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Jajka rozbełtać z jogurtem i przyprawami, dodać drobno posiekany szpinak i wszystko dokładnie wymieszać.