Składniki na 10-16 pączków: – 300g mąki pszennej typ 550 – 150ml letniej wody – 25ml oleju – 20g świeżych drożdży – 2-3 łyżki cukru pudru + pół łyżeczki na zaczyn – szczypta soli – ciepłe mleko do posmarowania pączków – cukier puder do obsypania *na wypełnienie: masło orzechowe, konfitura, czekolada itp. Ciasto dzielimy na pół, a z każdej połówki formujemy wałek i kroimy na 5-8 równych części (w zależności od tego, jak duże pączki chcemy uzyskać). Jeżeli sumienie nie pozwala Wam na jutrzejszą rozpustę (tak jak i mi) zabierzcie się za przygotowanie pieczonych FIT pączków z masłem orzechowym! Z każdej części tworzymy kulki, spłaszczamy i na każdą porcję nakładamy co najmniej łyżeczkę masła orzechowego, konfitury lub kostkę, dwie czekolady. Prostszego i bardziej odchudzonego przepisu na pączki już chyba nie znajdziecie, więc zabierajcie się do roboty! Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i ręką wyrabiamy na elastyczne, jednolite ciasto, tak by odchodziło od ręki i miski. W dużej misce z letnią wodą, łączymy rozkruszone drożdże wraz z cukrem (pół łyżeczki). Zlepiamy i formujemy pączki, układamy na blasze zlepieniem do dołu i przykrywamy ściereczką, by jeszcze nieco podrosły. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30-60 minut w ciepłe miejsce.