Składniki: Sposób przygotowania: - 1 szklanka mleka - 1 kostka masła - 1 szklanka cukru - 10 dag drożdży - 1 kg mąki - 3 jajka - tłuszcz do smażenia - cukier puder do posypania Mleko, masło i cukier powoli podgrzewamy w garnku do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, coś prostego i taniego w wykonaniu to zapraszam po przepis. Znałam je tylko tej wersji z kruchego ciasta, z dodatkiem śmietany i octu. Czas przygotowania: 1 h plus smażenie Koszt przygotowania: ok. 15 zł Do dużej miski wsypujemy 3/4 mąki (z 1 kg). Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu układając na papierowych ręcznikach. Faworki (zwane też chruścikami) w moim rodzinnym domu gościły od zawsze. Drożdże wraz ze szczyptą soli i cukru rozpuszczamy w odrobinie letniego mleka. Odrywamy po kawałku ciasta i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Smażymy na głębokim rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.