SAŁATKA Z JAJKIEM W KOSZULCE I AWOKADO SKŁADNIKI: - dwie garście mieszanki sałat baby leaf - 1 jajko - 2 łyżki ziaren dyni - 1/2 grillowanej lub pieczonej papryki - kilka ząbków pieczonego czosnku - liście ziół: pachnotka, bazylia - 1/2 dojrzałego awokado - oliwa z oliwek - odrobina świeżego chilli wedle uznania - sól, pieprz - syrop z agawy lub miód Paprykę i czosnek polej oliwą i miodem wstaw na 25 minut do nagrzanego pieca do temp. 190 stopni C. Wodę zagotuj w rondelku, kiedy zacznie wrzeć wybij jajko na wrzątek (woda nie może zbyt mocno się gotować!), za pomocą łyżki wprowadź wodę wir, jajko gotujemy na malutkim ogniu około 2- 3 minut, co chwilę mieszając, aby woda wirowała. Na mieszankę sałat wyłóż pokrojona upieczoną paprykę, dodaj pozostałe składniki, całość obsyp ziarnami dyni (możesz je dodatkowo uprażyć na patelni), polej oliwą z oliwek, syropem z agawy. Lubię takie jedzenie, dobrze się po nim czuje, nie obciąża żołądka i robi się ją ze składników, które zazwyczaj każdy z Nas ma w lodówce. W tej formie nada się do wielu dań, wszelakich past, dodatek do dań z makaronem, pizzy, do nadzienia do pierogów, sałatek itd. Do przygotowania sałatki użyłam mieszanki młodych listków sałat, ziół i warzyw, znajdziecie taką na półkach sklepowych z oznaczeniem baby leaf. Ja do sałatki wykorzystałam grillowana czerwoną paprykę, ale równie dobrze sprawdzi się pieczona w piekarniku, lub po prostu świeża. Czosnek po upieczeniu nie jest już taki mocny w smaku i nie zabijamy nim naszych rozmówców ;-).