Pożywne Śniadanie – Kanapka z Rapini ( broccoli rabe ) Pieczarkami i Jajkiem

Joanna
Śniadania
06.02.2018 3:08
Pożywne Śniadanie – Kanapka z Rapini ( broccoli rabe ) Pieczarkami i Jajkiem

Poranny posiłek to jeden z najważniejszych posiłków wciągu dnia , gdy zwiera on tak dużo ilość skoncentrowanych cennych elementów mamy pewność, że nasz dzień zacznie się produktywniej i zdrowiej; takie zbilansowane śniadanie zwiększa, także prawdopodobieństwo, tego, że pod koniec dnia dostarczymy organizmowi wiele niezbędnych wartości odżywczych. Następnie wyjmujemy rapini z wrzątku i przekładamy do zimnej wody; pozostawiamy tam produkt przez około 2 minuty; po tym czasie odcedzamy, odcinamy twarde części z warzywa pozostawiając tylko liście i małe łodygi. Rapini ma lekko gorzkawy smak jednak dzięki blanszowaniu i gdy połączymy je z pieczarkami i jajkiem ta goryczkowość jest niewyczuwalna. Rapini to warzywo z rodziny brassica , bogate w beta karoten , witaminę K, folacynę , potas i wiele innych minerałów, witamin i fitoskładników ( indole, sulforafan) . Oliwa Pieprz Cayenne Sól Jajko Masło Chleb Pełnoziarnisty + Awokado - Blanszowanie: do wrzącej wody ze sporo ilością soli dodajemy bukiet rapini – gotujemy około 2 minuty. ( gotowanie w wodzie z solą może pomóc nam usunąć gorycz z rapini) .