Pasta alla norcina 200 g krótkiego makaronu np. rigatoni, penne (u mnie mini penne) 1 cebula 3 nieduże, włoskie kiełbaski salsiccia (lub białe, surowe kiełbasy) 1/2 łyżeczki ostrej papryki, mielonej ½ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki 100 ml białego, wytrawnego wina 150 g śmietanki 30% 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego sól do smaku świeżo mielony czarny pieprz do podania: parmezan lub grana padano Wlać śmietankę, doprowadzić do wrzenia na małym ogniu cały czas mieszając, aż sos lekko zgęstnieć. Smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso lekko brązowieć. Dodać wino, wymieszać, smażyć kilka minut aż wino lekko odparuje. Kiełbaski obrać z osłonek, mięso włożyć na patelnię i rozgnieść widelcem. Siostra podesłała mi przepis z którego korzystała już wielokrotnie i zawsze wychodził idealnie. Ten makaron pierwszy raz jadłam w Umbrii podczas jesiennego weekendowego wypadu.