😃 Składniki:(ok 30 oponek) ▸210 g mąki gryczanej ▸210 g mąki ryżowej ▸1 jajo ▸2 żółtka ▸1 łyżeczka proszku do pieczenia ▸1 łyżeczka sody ▸2 łyżki śmietany ▸250 g twarogu chudego lub półtłustego ▸łyżeczka aromatu waniliowego (można pominąć lub zastąpić cukrem waniliowym) Dodatki: ▸cukier puder (u mnie zmielony słodzik) ▸polewa z gorzkiej czekolady ▸polewa z odżywki białkowej ▸wiórki kokosowe do posypania (można użyć pokruszonych orzechów) 2. Przekładamy na blat posypany mąką, dzielimy na pół i rozwałkujemy na placek ok 2 cm grubości. 😊 Moje wersje jak wiecie są zdrowsze i lżejsze, bo nie są smażone w głębokim tłuszczu, przez co takie desery mogę serwować sobie każdego dnia w roku. Ciasto na oponki wyszło super, nic się nie kruszyło i ładnie skleiło, także bez obawy. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i układamy oponki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (mi wchodziło po 12 szt). Za pączkami osobiście nie przepadam, wole oponki, zrobiłam je z myślą o moich degustatorach. Wykonując ten przepis postawiłam na mąki bezglutenowe, ponieważ pączki były z pszennej orkiszowej. Jeśli stosujecie odżywki, rozpuszczamy ją z odrobiną wody, polewamy tym wszystkim oponki i posypujemy wiórkami kokosowymi.