Na ciasto: 320g mąki pszennej pełnoziarnistej 190g puree z dyni (u mnie z dyni hokkaido) 100-120 ml mleka (krowie lub roślinne) 15g świeżych drożdży lub opakowanie suszonych 55g masła (lub oleju kokosowego w wersji wegańskiej i bez laktozy) 3 łyżki brązowego cukru lub więcej 1 łyżeczka aromatu waniliowego Polewa: 60g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego dowolnego np. rzepakowego Przygotowanie: - Mleko zletnij, wymieszaj z drożdżami. - Jeżeli masz w domu automat do wypieku chleba, ciasto możesz wyrobić w nim na programie do wyrabiania ciasta drożdżowego, wtedy wystarczy wszystkie składniki umieścić w naczyniu z hakami, zaczynając od płynnych składników, nie trzeba mleka podgrzewać, gdyż automat sam to robi. Zamiast smaku ciasta przebija mi się na pierwszy plan tłuszcz, dlatego mam dzisiaj dla tych co, tak jak ja średnio lubią te słodycze, przepis na pieczone pączki z dodatkiem puree z dyni, która nadaje wilgoć pączkom. Wyjdę za pewne na dziwoląga jak napiszę, że nie przepadam za klasycznymi pączkami i to praktycznie od dziecka, przeważnie jem jednego raz do roku, ale nawet nie zawsze. Wtedy kawałek ciasta wystarczy spłaszczyć w rękach, na środek nałożyć nadzienie, skleić i formować kształt pączka. Tłusty czwartek w zdrowej wersji to z pewnością wg niektórych się wyklucza, co do zasady pączki powinny być niezdrowe. Pączki także łatwo zweganizować, wystarczy zamiast masła dodać do ciasta olej kokosowy oraz mleko roślinne, będą wtedy też dodatkowo bez laktozy. Z ciasta formuj rękoma pączki, które luźno układaj na blaszce do pieczenia. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte ściereczką na około godzinę. Zanurzać pączki, odkładać na kratkę, by czekolada zastygła. Porady: - Pączki możesz także nadziać ulubionym dżemem.