To oni jako pierwsi dopracowali klasyczny przepis i przygotowywali je w różnych wariacjach, by finalnie świat mógł podzielić omlety na 2 główne odmiany: omlet klasyczny, przygotowany na słono ze zmieszanych (nienapowietrzonych) jajek; omlet biszkoptowy – będący clue dzisiejszego wpisu – przygotowywany ze starannie ubitych jajek i podawany na słodko. Niezależnie od faktu czy przygotowywany na słono, słodko, wypełniony nadzieniem, czy tylko podany z ulubionymi dodatkami, zawsze smakuje pysznie i jest tak samo prosty w przygotowaniu. Omlet na słodko uprzyjemni każde leniwe, weekendowe śniadanie, a jego przygotowanie jest na tyle proste i mało czasochłonne, że naprawdę warto go spróbować! W Hiszpani popularny jest także Frittata, czyli przepis na omlet z wykorzystaniem ziemniaków – bardzo smaczny i bardzo syty. Omlet na słodko ze względu na podobny etap przygotowania oraz swoją puszystość, często nazywany jest również biszkoptowym. Jajka, cukier, sól i mąka – cztery główne składniki, które wystarczą do przyrządzenia pysznej jajecznej bazy, którą po usmażeniu możecie podać z dowolnymi słodkimi dodatkami, na które akurat macie ochotę. Dokładnie tak samo jest z tym omletem na słodko z dżemem i malinami. To jednak tylko jedna z moich propozycji, bo omlet ten możecie podać tak naprawdę z czym tylko zechcecie! Niezależnie od rodzaju omletu, który wybierzemy, zazwyczaj do jego przyrządzenia potrzebne jest tylko kilka składników, które prawie zawsze znajdziemy w domu. Jeśli lubicie czekoladę – koniecznie spróbujcie go w wersji z kremem czekoladowo-orzechowym lub dostępną w sklepach czeko-śliwką, czyli połączeniem powideł śliwkowych i kakao.