Zawierają kalafior który należy do warzyw z rodziny brassica (krzyżowych) – warzywa z tej grupy są zdrowe zawierają witaminy/minerały i fitoskładniki jak idole, kwercetyn, kwas ferulowy czy fitosterole ( indole są to związki uważane za chemoprewencyjne, kwercetyna i kwas ferulowy – są przeciwutleniaczami neutralizują wolne rodniki i zmniejszają stany zapalne, a fitosterole – to tzw roślinne sterole – substancje które zmniejszają absorbcje cholesterolu). W food procesorze ścieramy kalafior i cukinię Do miski z warzywami dodajemy mąkę, płatki migdałowe, pietruszkę, ser parmezan, sól, pieprz i jajka Smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku Share this: Do placków dodana jest też zielona pietruszka która bogata jest w witaminę C i ser parmezan. ½ kalafiora ½ dużej cukinii 1/3 filiżanki mąki pełnoziarnistej ( lub więcej jak cukinia wypuści wodę)