Składniki: 250 g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczko sody oczyszczonej 250 g twarogu pułtłustego 90 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 żółtka 100 g gęstej śmietany 12% 1,5 l oleju do smażenia do dekoracji polewa czekoladowa lub cukier puder Przygotowanie: twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. Smażymy na złocisty kolor w oleju rozgrzanym na 170 C . Gotowe oponki zamaczamy w czekoladzie lub oprószamy cukrem pudrem. Poporcjować na mniejsze części i na oprószonej stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok 1 cm. Tego dnia przestajemy myśleć o oponkach na naszym ciele, w końcu one też są sexi :)
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://niezlymlynek.blogspot.com/2018/02/serowe-oponki.html