Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety z soczewicy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Łącznie: 30 min. Kotlety z soczewicy Potrzebne składniki 250 g soczewicy ugotowanej 1 duża marchew 1 duża cebula czerwona 2 ząbki czosnku 4 łyżki mąki kukurydzianej lub bezglutenowej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól (pieprz, curry (lub kurkuma), papryka wędzona, kumin) olej rzepakowy do smażenia Sposób wykonania Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na małym ogniu, dodajemy przeciśnięty czosnek, przyprawy i startą marchew. Wilgotnymi rękami formujemy kotleciki (mnie wyszło 8) i smażymy z obu stron na oleju na złoty kolor. Kotlety radzę formować jak mielone a nie płaskie placki, będą wtedy mniej suche i łatwiej je przewrócić na patelni. Są niezwykle smaczne i uznanie tego za porcję na 3 osoby to lekka przesada - 2 to w sam raz.