Składniki na 10 sztuk: 2 średnie ziemniaki (ugotowane), 300ml letniego mleka, 7g suchych drożdży, 2 jajka, około 600g mąki pszennej, 2 łyżki oleju, coś do posypania (u mnie nasiona chia). Naoliwić ręce, podzielić ciasto na 10 jednakowych części, uformować bułeczki, wyłożyć na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 210 stopni i piec przez kolejne 7-10 minut aż się zarumienią. Co zrobić z odrobiną gotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu, jeśli nie ma czasu ani ochoty na lepienie pierogów bądź kopytek?
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://www.smakiarmine.pl/pieczywo-chleby-i-bulki/buleczki-dodatkiem-gotowanych-ziemniakow/