Chrust, czyli karnawałowe faworki

Ciasta
03.02.2018 7:28
Chrust, czyli karnawałowe faworki

Faworki, wbrew pozorom, są łatwe do wykonania, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad: cienkie ciasto, dobry rondel i odpowiednio nagrzany tłuszcz!2 niepełne szklanki mąki1 łyżka masła1 łyżka cukru pudru1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany0,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka + 2 żółtka1 łyżka mocnego alkoholu - spirytusu lub rumuSzczypta soliCukier puder do posypaniaTłuszcz do smażenia – najlepiej smalec, chociaż może być też olej rzepakowyPlasterki surowego ziemniakaPłaski rondel o grubym dnie o średnicy minimum 15 cmMąkę przesiać i na stolnicy posiekać z masłem. Za pomocą radełka wykrawać paski szerokie na 2 - 3 cm, a następnie dzielić je na odcinki o długości ok. 10 - 12 cm. Składniki na karnawałowe faworki Delikatne, chrupiące, rozpływające się w ustach - takie powinny być faworki, w niektórych regionach Polski nazywane chrustem. Do tłuszczu warto wrzucać po jednym plasterku surowego ziemniaka i wymieniać je w momencie, gdy takie frytki zrobią się ciemnobrązowe. Na środku każdego paska trzeba wykonać podłużne nacięcie o długości ok. 2 cm. Rondle odpowiednie do smażenia faworków lub pączków, a także przygotowania wielu pysznych dań jednogarnkowych można kupić na www.naczynia.olkusz.pl Dodatkowo stanowią świetną alternatywę dla pączków, chociaż także smaży się je w głębokim tłuszczu!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://korniszonki.blogspot.com/2018/01/chrust-czyli-karnawaowe-faworki.html