Garnek z ciastem przykryć ścierką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Stopnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować do grubości 1,5 – 2 centymetrów. Ilość porcji: 20 sztuk Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 4 żółtka 50 g masła 1 szklanka mleka 1/3 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 30 g drożdży 3 łyżki spirytusu Dodatkowo: 4 kostki smalcu konfitura z dzikiej róży Przygotowanie: Pączki piec na dobrze rozgrzanym smalcu na niewielkim ogniu, tak aby się upiekły od środka, a nie tylko na zewnątrz. Pączki przykryć ścierką i zostawić na stopnicy na 30 minut. Gorące pączki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby lekko obciekły z tłuszczu. Następnie za pomocą szprycy wcisnąć w środek konfiturę z dzikiej róży lub krem.