Wkładka jabłkowo-orzechowa: - 4 duże jabłka - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 1 szklanka siekanych orzechów włoskich - 1 szklanka mąki krupczatki - 5 jaj - 1 szklanka mąki pszennej tortowej - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt orzechowy: - 8 jajek - 1,5 szkl. Do masy dodajemy po jednej chochelce ubitych z cukrem jajek, delikatnie (!) mieszamy aż do połączenia (gdyby masa zrobiła się zbyt wodnista, wstawiamy ją na kilka minut do lodówki). Przekładamy na blaszkę (u mnie 21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut (do tzw suchego patyczka). Również u mnie po dodaniu ubitych na parze jajek nieco się upłynniła, jednak po chwili spędzonej w lodówce ponownie nabrała odpowiedniej konsystencji. Jajka wbijamy do wysokiego naczynia i razem z cukrem ubijamy na parze do czasu, aż masa wyraźnie zwiększy swoją objętość i stanie się dużo jaśniejsza (około 25 minut). cukru - 30 g kawy cappuccino (u mnie orzechowe) - 1/4 szklanki wody - 200 g masła Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w małą kostkę. cukru pudru - 100 g mąki - 200 g zmielonych orzechów włoskich - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa cappuccino: - 4 jajka - 3/4 szkl. Na samym końcu dodajemy jabłka z mąką krupczatką i orzechami, mieszamy. Przelewamy do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Gdy składniki się połączą dodajemy do nich po jednej łyżce śmietanę, mieszamy dokładnie po każdym dodaniu. Przepis wypatrzyłam kiedyś na blogu u Beti i czekałam na moment, aż go wykonam:) Następnie dodajemy po 1 żółtku i miksujemy chwilę po każdym dodaniu. drobnego cukru - 4 łyżki kakao - 1 łyżka żelatyny Żelatynę zalewamy około 1/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Po około 20 minutach, gdy jabłka puszczą sok, dodajemy do nich mąkę krupczatkę oraz grubo krojone orzechy włoskie. Dodajemy do niego cukier i kakao i rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Zdejmujemy masę z palnika i dodajemy do niej napęczniałą żelatynę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Ubijamy je z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Kawę cappuccino zalewamy około 1/4 szklanki gorącej wody, mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz mielonymi orzechami. Wykładamy na niego połowę masy cappuccino. Polewa: - około 80 g masła - 160g kwaśnej śmietany 18% - 1/2 szkl.