Ciasto orzechowo-kawowe w waflu

Ewa
Ciasta
17.02.2024 9:23
Ciasto orzechowo-kawowe w waflu

Udostępnij Zapisz Orzechy i kawa to zdecydowanie jeden z moich ulubionych połączeń w wypiekach. Lubię je osobno, ale jeszcze bardziej lubię, gdy w jednym cieście występują oba te smaki/składniki. Dziś zapraszam Was na orzechowe ciasto z masą kawową zamknięte w waflach tortowych. Bardzo smaczne. Szczególnie dobrze smakuje, gdy jest mocno schłodzone (w temp. pokojowej masa się ogrzewa i mięknie wg mnie za bardzo). Ciasto białkowo-orzechowe: 6 białek szczypta soli 1 szkl. drobnego cukru 50 g mielonych orzechów 50 g posiekanych orzechów 65 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 g roztopionego masła Budyniowy krem …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2024/02/17/ciasto-orzechowo-kawowe-w-waflu/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ciasto Orzechowo-Kawowe w Waflu - Perfekcja Słodkości i Kawowej Subtelności!

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 450 kcal
  • Tłuszcze: 30g
  • Węglowodany: 35g
  • Białko: 8g

Składniki

  • 200g orzechów włoskich
  • 1 filiżanka mocnej kawy
  • 200g masła
  • 250g cukru
  • 200g ciemnej czekolady
  • 1 paczka płaskich wafli
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka

Przepis

Zastanawiasz się nad idealnym deserem, który oczaruje wszystkich swoją unikalną smakową kompozycją? Mamy coś dla Ciebie! Nasze ciasto orzechowo-kawowe w waflu to niebanalne połączenie, które z pewnością rozbudzi Twoje kubki smakowe. Chrupiące orzechy włoskie doskonale komponują się z łagodnym aromatem kawy, a całość otulają przepyszne, delikatne warstwy wafli. Ciasto jest niezwykle sycące i kremowe, z delikatnie chrupiącą skorupą. Niezależnie od tego, czy planujesz słodką niespodziankę dla swoich bliskich, czy szukasz oryginalnego deseru na specjalną okazję, to ciasto z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Przygotowanie go jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych. Wystarczy podążać za naszymi wskazówkami, a efekt końcowy z pewnością Cię zadowoli. Pamiętaj, że cudowny aromat kawy i orzechów, który unosi się w Twojej kuchni podczas przygotowywania tego ciasta, to tylko zapowiedź kulinarnego festiwalu, który czeka na Ciebie i Twoich bliskich. Przygotuj się na prawdziwą symfonię smaków i aromatów. Spróbuj naszego ciasta orzechowo-kawowego w waflu już dziś!

  • Zacząć od zrobienia kawy, która musi ostygnąć. Orzechy posiekać na drobno.
  • Masło, cukier, kakao i czekoladę rozpuścić w rondlu, dodając do tego kawę. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Do mieszaniny dodać posiekane orzechy i jajka, całość dokładnie wymieszać.
  • Rozłożyć pierwszy wafla na blaszce, a następnie nałożyć na niego warstwę masy orzechowej. Powtarzać ten krok aż skończą się wafla, na koniec nałożyć ostatnią warstwę masy.
  • Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem pokroić na porcje.